ul. Brzeska 134

PEKAO S.A.

kontakt@fundacjalenygrochowskiej.pl

Bal 26.11.2016 w Pałacu Łochów

Fundacja poza pomocą repatriantom mocno promuje kulturę. I tym razem nie zabrakło artystycznej oprawy imprezy. Bal rozpoczął recital fortepianowy w wykonaniu laureatek konkursu „Muzyczne Inspiracje: Chopin i kompozytorzy francuscy” – Aleksandry i Marii Moliszewskich. Siostry rozpoczęły naukę gry na fortepianie w wieku 7 lat, od tego czasu ciągle doskonalą swe umiejętności zarówno w Szkoła Muzycznych pod okiem najlepszych profesorów jak i Kursach mistrzowskich.

Na terenie Pałacu Łochów specjalnie na tą okazję zorganizowano pokonkursową wystawę sztuki nieprofesjonalnej „Szukamy Nikifora”, gdzie zaprezentowano nagrodzone prace. Konkurs ma na celu promocję sztuki naiwnej, która swoim emocjonalnym charakterem trafia w bezpośredni sposób do odbiorcy. Kilka prac pochodzących z poprzedniej edycji konkursu zostało zlicytowanych podczas aukcji wraz z obrazami twórców profesjonalnych autorstwa m.in. Jana Wołka czy Daniela Pieluchy.

Łącznie ze sprzedaży dzieł sztuki Fundacja uzyskała przychód ponad 24 000 złotych. Dodatkową atrakcją była Loteria Fantowa, której towarzyszyło andrzejkowe losowanie wróżb, a nagrodą główną był pobyt dla 2 osób w jednym z hoteli należących do Grupy Arche.

W ramach Andrzejek nie mogło zabraknąć tradycyjnego lania wosku. Zabawę tę poprowadził Roman Kuzelyak, na co dzień artysta ceramik. Goście chętnie odczytywali przyszłość z cienia bryły uformowanej z pszczelego wosku.

Uczcie rozrywkowej towarzyszyła mistrzowska kuchni Pałacu Łochów. Szef kuchni Mariusz Ziółkowski przygotował specjalną kolację na ten wieczór. Posileni gości bawili się do białego rana przy muzyce serwowanej przez znakomitego DJa.

W balu wzięło udział ponad 100 gości.

Dzięki wsparciu uczestników bali i koncertów charytatywnych, organizowanych przez Fundację Leny Grochowskiej, już 8 rodzin zamieszkał w mieszkaniach należących do Fundacji. Dwa z mieszkania w Siedlcach i Zgierzu zostały przekazane przez firmę budowlaną STRUS. Fundacja stale wspierana jest przez Grupę Arche, która przekazuje 1% swojego przychodu na cele statutowe. Fundacja organizuje kilka koncertów i bali charytatywnie rocznie, inspirując do pomocy naszym rodakom z Kazachstanu wielu polskich przedsiębiorców. W najbliższym roku odbędą się zarówno bal karnawałowy oraz koncerty w wykonaniu Olgi Bończyk i Mieczysława Szcześniaka w ramach Niedziel dla R. w hotelach Arche w Łodzi i Częstochowie. Położony w sąsiedztwie Sanktuarium na Jasnej Górze Hotel Arche Częstochowa zostanie otwarty na początku 2017 roku.

Fundacja organizuje także plenery malarskie oraz wspomniany konkurs Sztuki Nieprofesjonalnej „Szukamy Nikifora”, oraz Targi Rękodzieła Artystycznego w Parku Handlowym Arche. Najbliższe targi odbędą się już 3 i 4 grudnia.

Fundacja angażuje się także w organizację kolonii dla młodzieży z Ukrainy w Pałacach w Łochowie i Sieniawie.